szechenyi

Kompetenciafejlesztés

 

1. alkalom
2018.09.03

A mai napon 24 fő részvételével tartottuk meg a Kompetenciafejlesztés elnevezésű programot Letenyén a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárban a goricáni partnerszervezet részvételével. Ők 4 fővel képviseltették magukat az eseményen, de további együttműködő partnereket is bevontunk, így például Murátka, Becsehely Roma Nemzetiségi Önkormányzata, a Muramenti Romák Térségfejlesztő Egyesület, a Fáklya Művelődési Ház és Letenye Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala részéről is megjelentek a rendezvényen, továbbá szervezetünk vezetősége és tagjai, illetve a programban résztvevő projektmenedzser és szakmai vezető, valamint két szakmai megvalósító is jelen volt a 2 órás rendezvényen. 
A goricániak bemutatták országuk támogatási rendszerét, ők évente kapnak támogatást, melyből rendszeresen tartanak képzéseket, konferenciákat, kompetenciafejlesztést. Ezekbe a lakosságot bevonják, és számukra napi fejkotta pénzt és teljes ellátást biztosítanak. Csaknem havonta 30-50 fő vesz részt a programokon, legfőképp a nagycsaládosok, de munkanélküliek és képzetlenek is, és minden évben folytatni kívánják a korábban elkezdett tevékenységeket. Bemutatták a Roma Medjimurje Fejlesztési Szövetséget is, melyet 2006-ban hoztak létre. A szövetség támogatja a roma integrációt a goricani önkormányzat illetékességi területén, de a helyi partnerekkel együttműködve is. Közvetlenül a megalakulása után a szövetség tagjai környezetvédelmi tevékenységet kezdett folytatni, és létrehoztak egy sportolásra alkalmas helyet is a helyi fiatal romák sporttalálkozóinak szervezésére is. A szövetség először Gorican önkormányzata segítségével szervezett kulturális-művészeti programokat és működött együtt a helyiekkel. 
A hallgatóságból többen is tettek fel az előadáson kérdéseket a tolmács segítségével. 
A programon mindenki számára biztosítva volt az étel, ital, kávé. 

 

 

 

2. alkalom
2018.09.04

A mai napon 24 fő részvételével tartottuk meg a Kompetenciafejlesztés elnevezésű programot Letenyén a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárban a prelogi partnerszervezet részvételével. Ők S fővel képviseltették magukat az eseményen, de további együttműködő partnereket is bevontunk, így például Murátka, Becsehely Roma Nemzetiségi Önkormányzata, a Muramenti Romák Térségfejlesztő Egyesület, a Fáklya Művelődési Ház és Letenye Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala részéről is megjelentek a rendezvényen, továbbá szervezetünk vezetősége és tagjai, illetve a programban résztvevő projektmenedzser és szakmai vezető, valamint két szakmai megvalósító is jelen volt a 2 órás rendezvényen. 
Prelog város egy helyi önkormányzati egység Muraköz megyében, Muraköz alsó részének adminisztratív és gazdasági központja. A Dráva folyó partján helyezkedik el, a legészakibb horvátországi megye második legnagyobb városa. Hozzávetőleg 6364 hektárnyi területen fekszik, a Gorican-Zágráb autópályától keletre helyezkedik el. 
A külföldi partner elmondta, hogy Goricanhoz hasonlóan évente kapnak támogatást. Ennek felhasználásával rendszeresen tartanak képzéseket, konferenciákat, kompetenciafejlesztést, melyekbe a lakosságot bevonják, és számukra napi fej kotta pénzt és teljes ellátást biztosítanak. Havonta kb. 15-20 fő vesz részt a programokon, legfőképp a nagycsaládosokat, de munkanélkülieket és képzetleneket is bevonnak, és természetesen ők is folytatni kívánják a korábban elkezdett tevékenységeket. 
A hallgatóságból többen is tettek fel az előadáson kérdéseket a tolmács segítségével. 
A programon mindenki számára biztosítva volt az étel, ital, kávé. 

 

 

 

3. alkalom
2018.09.05

A mai napon 25 fő részvételével tartottuk meg a Kompetenciafejlesztés elnevezésű programot Letenyén a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárban a koprivnicai partnerszervezet részvételével, akik részéről 5 fő jelent meg az eseményen. Más együttműködő partnereket is bevontunk, így például Murátka, Becsehely Roma Nemzetiségi Önkormányzata, a Muramenti Romák Térségfejlesztő Egyesület, a Fáklya Művelődési Ház és Letenye Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala részéről is megjelentek a rendezvényen, továbbá szervezetünk vezetősége és tagjai, illetve a programban résztvevő projektmenedzser és szakmai vezető, valamint két szakmai megvalósító is jelen volt a 2 órás rendezvényen. 
Koprivnica Bártfától 20 km-re délkeletre fekszik, lakosságának jelentős részét teszik ki a magyar, cigány és lengyel kisebbségek. 
Partnereink bemutatták országuk támogatási rendszerét, ők évente kapnak támogatást, melyből rendszeresen tartanak képzéseket, konferenciákat, kompetenciafejlesztést. Ezekbe a lakosságot bevonják, és számukra napi fejkotta pénzt és teljes ellátást biztosítanak. Csaknem havonta 15-20 fő vesz részt a programokon, itt is leginkább a nagycsaládosok, de munkanélkülieket és képzetleneket is bevonnak, minden évben folytatni kívánják a korábban elkezdett tevékenységeket. 
A hallgatóságból többen is tettek fel az előadáson kérdéseket a tolmács segítségével. 
A programon mindenki számára biztosítottunk ételt, italt és kávét. 

 

 

 

4. alkalom
2018.09.06

A mai napon 27 fő részvételével tartottuk meg a Kompetenciafejlesztés elnevezésű programot Letenyén a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárban a Lendvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület partnerszervezet részvételével. Ők 4 fővel képviseltették magukat az eseményen, de további együttműködő partnereket is bevontunk, így például Murátka, Becsehely Roma Nemzetiségi Önkormányzata, a Muramenti Romák Térségfejlesztő Egyesület, a Fáklya Művelődési Ház és Letenye Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala részéről is megjelentek a rendezvényen, továbbá szervezetünk vezetősége és tagjai, illetve a programban résztvevő projektmenedzser és szakmai vezető, valamint két szakmai megvalósító is jelen volt a 2 órás rendezvényen. 
Partnereink bemutatták elsőként a szervezetet. A tűzoltó egyesület életében a hagyományokat tovább folytatva, a közösség fejlődése, a fiatalok egészséges életre nevelése, továbbá a helyi tűzvédelmi feladatok szakszerű (az emberek életének, testi épségének anyagi javainak és a természeti környezet értékeinek hatékonyabb megóvása) ellátása érdekében az állampolgárok önkéntességén alapuló egyesületet alapított. 
Elmondták, hogy - a többi partnerszervezethez hasonlóan - ők is éves rendszeres támogatásokból tartanak, képzéseket, konferenciákat, kompetenciafejlesztéseket a lakosság számára, illetve közreműködnek a és segítenek a helyi önkormányzat ehhez hasonló képzéseiben, tanfolyamaiban. 
Többnyire pályázati támogatásokból finanszírozzák e programok kiadási költségeit, és szerencsére egyre több a résztvevő. 
A hallgatóságból többen is tettek fel az előadáson kérdéseket a tolmács segítségével. 
A programon mindenki számára biztosítva volt az étel, ital, kávé. 

 

 

 

5. alkalom
2018.09.07

A mai napon 26 fő részvételével tartottuk meg a Kompetenciafejlesztés elnevezésű program ötödik alkalmát a letenyei Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárában. Az eseményen mind a négy együttműködő partner képviseltette magát, valamint további együttműködő partnerek is jelen voltak, így Letenye, Murarátka és Becsehely Roma Nemzetiségi Önkormányzata, a Muramenti Romák Térségfejlesztő Egyesület, valamint a Fáklya Művelődési ház, illetve Letenye Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala részéről is megjelentek a rendezvényen. Szervezetünk vezetősége és tagjai, továbbá a programban részt vevő projektmenedzser, szakmai vezető és két szakmai megvalósító is jelen voltak a 2 órás rendezvényen. 
A külföldi partnerek 30-30 percben beszéltek a településükről és egyéni sajátságaikról. Bemutatták, hogy milyen képzéseket, konferenciákat, kompetenciafejlesztéseket szoktak rendezni a helyi lakosság számára, illetve beszéltek a helyi önkormányzatokkal folytatott együttműködésekről is. A jelenlévők kérdéseket is tehettek fel a partner szervezeteknek. A kérdések, felvetések nagy számának köszönhetően a program zárását követően kötetlen beszélgetés alakult ki a jelenlévők között. 
A program során a résztvevők számára ételt, italt és kávét biztosítottunk. 

 

 

 

Összefoglaló a programról

A kompetenciafejlesztés programsorozat Letenyén a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárban került megrendezésre a külföldi együttműködő partnerek együttműködésével, valamint további együttműködő partnerekkel Murátka, Becsehely Roma Nemzetiségi Önkormányzata, a Muramenti Romák Térségfejlesztő Egyesület, a Fáklya Művelődési Ház és Letenye Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala részéről. Első alkalommal a goricáni partnerszervezet részvételével valósult meg az esemény. Itt bemutatásra került az országuk támogatási rendszere, és hogy milyen támogatásban részesül a partner, melyből endszeresen tartanak képzéseket, konferenciákat, kompetenciafejlesztést. A prelogi partnerszervezet részvételével zajlott le a következő alkalom, ahol szintén a támogatási rendszerről volt szó, akik a pályázati összegekből szintén rendszeresen tartanak képzéseket, konferenciákat, kompetenciafejlesztést, melyekbe a lakosságot bevonják. A koprivnicai partnerszervezet részvételével lezajló alkalom az ott megjelenő támogatási rendszerről szólt, akik leginkább a nagycsaládosokat, de munkanélkülieket és képzetleneket is bevonnak a megvalósuló képzésekre, konferenciákra és fejlesztésekre. A negyedik külföldi partner, a tűzoltósági egyesület is bemutatta, hogy milyen támogatásban részesülnek a negyedik alkalom során, melyeket kompetenciafejlesztésre használnak fel. Az utolsó alkalmon az összes külföldi partnernek lehetősége volt beszélni a településükről, egyéni sajátosságukról és kérdésekre válaszoltak, amiket a résztvevőktől kaptak.

 zaszlo